Een behandelgroep is een plek waar jongeren onder begeleiding dag en nacht samenwonen. De groepsleiding is er 24 uur per dag. Deze 24-uurshulp is altijd in combinatie met ambulante gezinsbegeleiding. We hebben in de regio een behandelgroep in Heesch, hier verblijven 12 jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar en een behandelgroep in Den Bosch, hier verblijven 10 jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar.
Tijdens hun behandeling verblijven jongeren tijdelijk (deels) in een behandelgroep. Tegelijkertijd wordt het gezin begeleid. De trajectbegeleiders werken nauw samen met de groepsleiding op de behandelgroep. Behandeling op een behandelgroep duurt gemiddeld 9 maanden tot een jaar.
Hoe werkt een behandelgroep
Elke jongere volgt een eigen traject om zijn situatie te verbeteren. Een behandelgroep kent 4 verschillende trajecten. Bij alle 4 de trajecten wordt het gezin betrokken.
Een traject start met een observatieperiode van 6 tot 12 weken. Hierin kijken we wat de mogelijkheden zijn voor hulp. Na deze periode wordt duidelijk waar we samen met de jongere naartoe kunnen werken. Vervolgens wordt er een duidelijk stappenplan uitgezet om het doel te halen. In een behandelgroep staat het oefenen van bepaalde vaardigheden centraal.
De jongeren verblijven in een gewoon huis in een gewone straat. Dagstructuur speelt een belangrijke rol op de behandelgroep. Tijdens alledaagse activiteiten zoals koken, met elkaar eten of dingen ondernemen versterken we de vaardigheden van de jongeren.
Bij een behandelgroep ligt de focus meer op gezamenlijkheid en vanuit de gezamenlijkheid werken aan behandeldoelen. Wanneer de vraag en doelen van de jongere meer gericht zijn op werken aan zelfstandigheid en zelfredzaamheid kan er gekozen worden voor een trajecthuis. Neem voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden en trajecten, neem contact met ons op.
Een trajecthuis is een tijdelijke woonplek voor jongeren. De groepsleiding is er 24 uur per dag. Deze 24-uurshulp is altijd in combinatie met ambulante gezinsbegeleiding. We hebben in de regio een trajecthuis in Oss en een trajecthuis in Den Bosch. Hier verblijven 10 jongeren in de leeftijd van 15-18 jaar.
Tijdens hun behandeling verblijven jongeren tijdelijk (deels) op het trajecthuis. Tegelijkertijd wordt het gezin begeleid. De trajectbegeleiders werken nauw samen met de groepsleiding op de groep. Behandeling op het trajecthuis duurt gemiddeld 9 maanden tot een jaar.
Hoe werkt een trajecthuis
Elke jongere volgt een eigen traject om zijn situatie te verbeteren. Een trajecthuis kent 4 verschillende trajecten. Bij alle 4 de trajecten wordt het gezin betrokken.
Een traject start met een observatieperiode van 6 tot 12 weken. Hierin kijken we wat de mogelijkheden zijn voor hulp. Na deze periode wordt duidelijk waar we samen met de jongere naartoe kunnen werken. Vervolgens wordt er een duidelijk stappenplan uitgezet om het doel te halen. In een trajecthuis staat het oefenen van bepaalde vaardigheden centraal.
Trajecthuizen zijn normale huizen in een woonwijk. De begeleiding op het trajecthuis richt zich op de dagelijkse verzorging, het alledaagse leven, omgang met andere mensen, werk of school, vrije tijd en toekomstmogelijkheden. Iedere jongere volgt zijn eigen traject op maat. Er wordt veel ingezet op netwerkversterking.
Om de best mogelijke hulp te kunnen bieden, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Voor verblijf op een behandelgroep of in een trajecthuis is een verwijzing voor jeugdhulp nodig. Een verwijzer bekijkt samen met jou wat er aan de hand is en waarmee je het beste geholpen lijkt. Daarnaast regelt een verwijzer, indien nodig, de verwijsbrief. Is er behoefte aan jeugdhulp? Dan kom je mogelijk bij ons terecht.
Al langere tijd ligt er de wens om kleinschaligheid te ontwikkelen binnen onze verblijfssettingen. We zijn reeds gestart met een ontwikkeltuin en gaan 2022/2023 gebruiken om kleinschaligheid binnen al onze verblijven vorm te geven. Meer weten over de ontwikkeltuin of kleinschalige verblijven? Neem contact met ons op.
Ben jij een verwijzer en wil je iemand aanmelden voor jeugdhulp bij ons? Klik dan op onderstaande button.
Cliënt aanmeldenMet een brede kijk, een open houding én het vizier op de toekomst wil Oosterpoort haar zorg voor jongeren, jongvolwassenen en gezinnen elke dag een beetje beter maken.
0412 - 46 53 00
info@oosterpoort.org
Hoofdkantoor Oss: Kamperfoeliestraat 60, 5342 CX Oss
Kantoor Den Bosch: Rompertsebaan 66, 5231GT Den Bosch
© 2023 - Oosterpoort