Bekijk het vanuit een
ander perspectief
Fenna
is op zoek
naar Corrie
of een andere crisispleegouder
Ben jij een
Corrie ?
Interview Corrie


 

‘Geef een kind het gevoel dat hij of zij er mag zijn’

Corrie is twaalf jaar lang crisispleegouder geweest bij Stichting Oosterpoort. In die tijd heeft ze rond de driehonderd kinderen een veilige plek geboden. Maar liefst vijf crisisplekken had ze beschikbaar: twee voor kinderen van nul tot vier jaar en drie plekken voor pubers. Nu gaat Corrie stoppen, omdat het tijd is voor haarzelf. Tijd voor haar privéleven. Ze heeft nooit spijt gehad van het crisispleegouderschap en kijkt met een warm hart terug op de afgelopen twaalf jaar.

Lees hier het verhaal van Corrie.


“Onze eerste crisisbaby kwam in 2007. Vanaf dat moment hebben we om en nabij de driehonderd kinderen een plekje geboden. Het is mooi dat pleegouders de rol van ouders kunnen overnemen, wanneer ouders – om wat voor reden dan ook – niet zelf voor hun kinderen kunnen zorgen.

Natuurlijk maak je als crisispleegouder soms ook heftige verhalen mee. Zo werd bij ons een baby van drie maanden oud geplaatst, die in het ziekenhuis had gelegen vanwege verwaarlozing. Zij heeft acht maanden bij ons gewoond. Daarna ging ze naar een warm, langdurig pleeggezin en bloeide helemaal op. Ongeveer twee keer per jaar komt ze nog bij ons langs, want natuurlijk heeft ze nog steeds een plekje in ons hart.

Ik denk dat dat het belangrijkste is wat je een kind kunt bieden: het gevoel dat hij of zij er mag zijn. Dat kan al door iets heel simpels, bijvoorbeeld door het sturen van een kaartje of tegenwoordig een appje. En jongeren laten merken dat de deur altijd open staat. Ook als het een keer wat minder gaat, jongeren boos of soms zelfs agressief reageren. Dat komt meestal voort uit onmacht. Wanneer je jongeren laat merken dat boos zijn mag, maar er wel (naderhand) over gesproken wordt, voelen zij zich gehoord en begrepen. Dat is vaak al voldoende.

                Zoek naar de leuke en gezellige momenten.
                En koester die!

Het is heel fijn iets voor een ander te kunnen doen. Al is het alleen maar een luisterend oor bieden. Of een veilige plek waar iemand tot rust kan komen. Voor het oplossen van hun problematiek zijn andere mensen in hun leven. Maar ze kunnen pas aan hun problemen werken, wanneer ze daar de rust en ruimte voor krijgen. En dat is wat je ze eigenlijk biedt als crisispleegouder.

Soms vragen mensen wel eens aan mij: ‘Corrie, word jij niet gek van al die kinderen om je heen?’ Dan zeg ik: je moet ook wel een beetje gek zijn als crisispleegouder, want je weet soms niet wat je in huis krijgt. Maar je moet er vooral de lol van inzien en flexibel zijn. Zoeken naar de leuke en gezellige momenten. En die koesteren, voor jezelf en voor de kinderen.”

De mening van Corrie …

… over pleegzorg:
een gezin zo normaal mogelijk laten draaien, ondanks de chaos, problematiek of onrust die in een gezin kan ontstaan.

… over social media:
steeds moeilijker om mee te kunnen.

… over haar perfecte dag:
ondanks veel drukte toch rust creëren.

 

Nieuwsgierig naar crisispleegzorg of pleegzorg in het algemeen?

We delen heel graag meer informatie met je over pleegzorg. Vraag gratis en vrijblijvend een informatiepakket over pleegzorg aan of meld je aan voor een pleegzorg voorlichtingsavond via pleegzorg@oosterpoort.org.
Data en locatie van de voorlichtingsavond kun je vinden op www.oosterpoort.org/agenda.  

Als je belt naar 0412 465 300 en vraagt naar het instroomteam pleegzorg, staat Kees of Anita of een van hun net zo leuke collega's je altijd te woord!

Neem ook eens een kijkje op onze facebookpagina Kees en Anita zoeken een pleeggezin. En als je er dan toch bent, gun ons dan jouw 'like'. Zo zorgen we er samen voor dat pleegzorg meer zichtbaar wordt. 


 

Top