Wanneer is een kind zo ‘kwetsbaar’ dat het wel naar school mag?

‘Kwetsbare’ kinderen mogen in tegenstelling tot hun leeftijdgenoten in de lockdown wel naar school. Maar hoe werkt dat nou precies? Wanneer kan een kind als ‘kwetsbaar’ worden aangemerkt en wat als de ouders dat heel anders zien?

Analyse 'kwetsbare' leerlingen

Haal toch alle kinderen naar school, schreeuwt het lerarenhart van Annemieke van Stiphout geregeld. Geef ze persoonlijke aandacht, met de juf of meester die over hun schouder meekijkt. Laat ze lessen volgen in hun eigen klaslokaal, met hun eigen klasgenoten.

Van Stiphout geeft les op It Oerset, een basisschool voor speciaal onderwijs in Heerenveen. Ze moet er niet aan denken dat de scholen langer dicht blijven – ze vreest dat het thuisonderwijs op termijn tot onherstelbare schade leidt. Het kabinet verlengt de lockdown vrijwel zeker met een paar weken, al zou het de basisscholen en de kinderopvang onder bepaalde voorwaarden al op 25 januari willen openen.

Sinds 16 december, inclusief twee weken kerstvakantie, zitten de meeste kinderen thuis. Scholen mogen slechts voor twee categorieën een uitzondering maken. Alleen voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep en kinderen met een ‘kwetsbare positie’, is er plaats op de noodopvang.

Wat is kwetsbaar?

Maar wat houdt dat ‘kwetsbaar’ precies in? Een eenduidige definitie is er niet. Het ministerie van Onderwijs laat het onderscheid aan de scholen over. ‘Er zijn expres geen heel strakke richtlijnen voor’, zegt de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS). ‘Elke situatie is anders. Kwetsbare kinderen kom je op alle scholen tegen. Die vind je echt niet alleen in het speciaal basisonderwijs of in achterstandswijken.’

Benieuwd naar het hele artikel? Lees hier verder.