Aandacht voor pleegzorg

In totaal zetten ruim 17.000 pleeggezinnen zich in voor de opvang van zo’n 23.000 pleegkinderen (bron Pleegzorg Nederland, 2020). In de regio Noordoost-Brabant zijn er zo’n 400 pleeggezinnen die meer dan 550 pleegkinderen opvangen. Toch wachten er nog veel kinderen op pleegzorg. Er zijn meer pleegouders nodig om te zorgen dat voor ieder kind dat pleegzorg nodig heeft, er een passende plek is. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe pleeggezinnen. In deeltijd, kortdurend of voor langere tijd.

<h2>Aan het woord</h2>

Aan het woord

In de rubriek 'Aan het woord' vertellen wethouders van gemeenten in onze regio en pleegzinnen over het belang van pleegzorg en hun ervaringen.

Aan het woord - Menno Roozendaal (Wethouder gemeente Meierijstad)

Aan het woord - Riny van Rinsum (Wethouder gemeente Landerd)

Aan het woord - Willy Hendriks-van Haren (Wethouder gemeente Boxmeer)

Aan het woord - Fons Potters (Wethouder gemeente Vught)

Aan het woord - Pleeggezin uit de regio (deel 1)

Aan het woord - Pleeggezin uit de regio (deel 2)

Aan het woord - Pleeggezin uit de regio (deel 3)

<h2>Menno in Meierijstad</h2>

Menno in Meierijstad

Wethouder Menno Roozendaal van de gemeente Meierijstad gaat in zijn podcast 'Menno in Meierijstad' in gesprek met mensen uit onze gemeente. Iedere podcast deelt Menno Roozendaal een interessant gesprek met de volgers van zijn podcast. Hij gaat om tafel met ervaringsdeskundigen en betrokkenen en stelt altijd een onderwerp uit zijn portefeuille centraal. Dat kan dus gaan over cultuur, werk, schulden of onderwerpen die daaromheen hangen. Op die manier hoopt wethouder Roozendaal meer te kunnen laten zien van zaken die spelen in onze maatschappij en meer specifiek ook in gemeente Meierijstad. In deze aflevering spreekt Menno Roozendaal over pleegzorg in Meierijstad met pleegmoeder Ellen, haar pleegkind Demi en pleegzorgmedewerker Twan Janssen over hoe pleegzorg georganiseerd is en waarom het zo belangrijk is.

Podcast luisteren
<h2>Gijs Staverman</h2>

Gijs Staverman

Gijs Staverman is ambassadeur voor De Week van de Pleegzorg. In de Pleegzorg Podcast gaat Gijs op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe is het om pleegkind te zijn? Hij praat met bekende en onbekende pleegkinderen over de moeilijkheden, over de fijne kanten en over hoe het nu met ze gaat.

#1 - De Pleegzorg Podcast met Sergio Vyent
In de eerste aflevering van De Pleegzorg Podcast praat Gijs Staverman met Sergio Gilberto Vyent. Hij is bekend als de gastheer van het succesvolle televisieprogramma First Dates. Sergio groeide op bij zijn pleegmoeder Mien.

#2 - De Pleegzorg Podcast met Uzi Koning
In de tweede aflevering van De Pleegzorg Podcast praat Gijs Staverman met Uzi Koning. Haar basisschool grijpt in als ze meerdere keren met blauwe plekken in de klas verschijnt. Ze wordt uit huis geplaatst en komt in een pleeggezin. In deze podcast vertelt Uzi welke belangrijke rol haar pleegouders hebben gespeeld.

#3 - De Pleegzorg Podcast met Lily Monori-Van Dijken
In de derde aflevering van De Pleegzorg Podcast praat Gijs Staverman met Lily Monori van Dijken. Als zij vijf jaar oud is wordt ze uit huis geplaatst. Een week daarvoor overleed haar broertje bij een noodlottig ongeval. In deze podcast vertelt Lily hoe ze daarmee omging en welke rol haar pleegouders speelden.

#4 - De Pleegzorg Podcast met Paul Blokhuis
In deze aflevering van De Pleegzorg Podcast praat Gijs Staverman met demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis. Blokhuis was drie jaar lang pleegvader en vertelt over de soms moeilijke maar vooral mooie momenten.

Meer weten over pleegouderschap?

Raakt het je dat niet elk kind een veilig thuis heeft? Wie weet is het pleegouderschap dan wel iets voor jou. Kijk op pleegouder worden voor meer informatie. Of kom een keer vrijblijvend naar een voorlichtingsavond. We vertellen je er graag meer over.

Ken je een kind of jongere met ernstige problemen thuis? En denk je dat pleegzorg wellicht een oplossing kan bieden? Neem dan contact op met Oosterpoort. Dan kijken we samen verder.