Logo Oosterpoort

Luuk de badmeester.

Blog van een pleegmoeder over gebeurtenissen uit het alledaagse leven met haar pleegzoon.

31 mei 2023

Vandaag is het dan zover, de eerste zwemles, Bram heeft er zin in maar hij vindt het ook heel erg spannend. We hebben gekozen voor zwemles in een klein zwembad in een groepje van maximaal 6 kinderen. De badmeester is de hele tijd bij de kinderen in het water en de kinderen dragen allemaal een drijfpakje. De hele les hangt Bram als een koala om de nek van badmeester Luuk. Als hij iets spannend vindt verstrakt zijn greep om de nek van Luuk. Vanachter het glas kunnen we de les volgen. Na de les spreken we badmeester Luuk aan. We vragen of het wel te doen is voor hem, lesgeven met zo’n koala om zijn nek. Hij zegt lachend: ”Eigenlijk niet maar het komt goed.”

In de maanden die volgen, verricht Luuk wonderen. Hij ziet wanneer Bram een aai over z’n bol nodig heeft en is streng als het moet. Iedere keer als de aandacht van Bram verslapt betrekt hij hem weer bij de les. Luuk maakt veel grapjes. Bram krijgt vertrouwen en plezier in het zwemmen, hij durft steeds meer. Hij gaat echt met plezier naar de zwemles. En na anderhalf jaar haalt hij zijn diploma (A, B en C ineen)! Wat zijn we trots en dankbaar dat wat Luuk zei klopte! Het kwam goed! Tegelijkertijd krijgt Bram ook zwemles op de school voor speciaal onderwijs waar hij zit. De lessen worden gegeven in een groot zwembad. De juf geeft instructies vanaf de kant. Er zijn veel groepjes met kinderen tegelijk in het bad.Trots vertellen we aan de juf van Bram dat hij thuis zijn zwemdiploma heeft gehaald. Ze vraagt of we een kopie van het diploma mee willen geven voor in het dossier. Na een paar maanden haalt Bram bij het schoolzwemmen diploma A. Ik mag komen kijken tijdens het afzwemmen. Eerlijk gezegd ben ik verbaasd dat hij het heeft gehaald. Een groot deel van de tijd brengt hij door op de wc en hij zwemt veel minder goed dan bij badmeester Luuk.

In de maanden daarna gaan wij ervanuit dat hij oefent voor diploma B (hij heeft immers al A-B en C ineen gehaald). Op het einde van het schooljaar is er een kijkles voor de ouders. Mijn man, Jochem gaat kijken. De badjuffrouw heeft niet in de gaten dat er ook voor Bram iemand is komen kijken. De hele les hangt Bram aan een touw, de opdrachten lijken volledig aan hem voorbij te gaan. De badjuffrouw doet ook niet echt moeite om Bram bij de les te betrekken. Het lijkt alsof ze alle hoop, dat het nog iets wordt met Bram, heeft opgegeven. Bram brengt weer een groot deel van de les door op de wc. Na de les loopt mijn man naar de badjuffrouw. Hij vraagt hoe het gaat met Bram en geeft aan dat wij verbaasd waren dat hij niet op mocht voor diploma B. De juf zeg: “Maar daar is Bram nog helemaal niet aan toe. Hij kan nog lang niet alles van wat hij moet kunnen voor diploma B. Hij durft bijvoorbeeld niet in het water te springen. Bovendien kan hij niet door het gat zwemmen.” Mijn man fronst zijn wenkbrauwen. In de vakantie springt Bram alleen maar van de kant van het zwembad in het water en hij doet niets liever dan onder onze benen doorzwemmen. Jochem zegt voorzichtig: ”Maar hij heeft eigenlijk diploma A, B en C al gehaald.” De badjuf kan het niet geloven en zegt: “Hij kan het echt niet.” Jochem roept Bram. “Bram laat jij de juf eens zien dat jij onder water kunt zwemmen.” Bram duikt het water in en zwemt onder water, door het gat, naar de andere kant van het zwembad. De badjuf kan niet geloven wat ze ziet. Ze roept er een collega bij die moet bevestigen dat hij dit tijdens de lessen nog nooit heeft laten zien. Een paar weken later zegt Bram dat hij in een ander groepje zit tijdens de zwemles en dat hij niet meer hoeft te oefenen voor diploma B. Wat zijn wij blij dat badmeester Luuk op ons pad kwam, iemand die wel zag wat Bram nodig had!

Deel dit artikel via één van onderstaande kanalen.

Oosterpoort

Met een brede kijk, een open houding én het vizier op de toekomst wil Oosterpoort haar zorg voor jongeren, jongvolwassenen en gezinnen elke dag een beetje beter maken.

Contact

0412 - 46 53 00
info@oosterpoort.org
Hoofdkantoor Oss: Kamperfoeliestraat 60, 5342 CX Oss

Kantoor Den Bosch: Rompertsebaan 66, 5231GT Den Bosch

Keurmerken