Logo Oosterpoort

'Dierenwinkeltje'.

Blog van een pleegmoeder over gebeurtenissen uit het alledaagse leven met haar pleegzoon.

4 januari 2023

Al jarenlang kruipt Bram op zondagochtend tussen ons in, in bed. We spelen dierenwinkeltje. De rolverdeling is al die tijd hetzelfde. Ik ben de mevrouw van de dierenwinkel. Jochem, mijn man, is Bram en Bram is een dier. Soms is hij een dino die nog in het ei zit, dan weer een hagedisje, maar meestal is hij een schattige kitten. De tekst staat ook vast. Jochem begint met: ”Goedemorgen mevrouw van de dierenwinkel.” Ik antwoord met: ”Goedemorgen Bram, wat kan ik voor je doen?” Jochem antwoordt dan met: “Ik ben op zoek naar een kitten. Ik antwoord dan met: “Dat treft, er is gisteren net een kitten binnengekomen. Hij zit daar.” En dan wijs ik naar de bobbel onder het dekbed. Daarna wordt het diertje bewonderd en geaaid.

De kitten is ook altijd een beetje stout en probeert zijn toekomstige baasje of de mevrouw van de dierenwinkel te bijten. Uiteindelijk vraagt Bram hoe duur het is. Hij betaalt en neemt het diertje mee naar huis. Als hij thuiskomt moet de mama van Bram (een dubbelrol van mij), de aanwinst bewonderen. Ook nu is het nieuwe huisgenootje een beetje stout en doet allemaal dingen die niet mogen. Wij spreken het diertje bestraffend toe. Dan herhaalt het hele gebeuren zich nog een keer met een ander dier. En heel soms, ‘please papa en mama dan zijn jullie de liefste van de hele wereld’, een derde keer. Vaak kijken Jochem en ik elkaar daarna vertwijfeld aan. Hoelang moeten we nog dierenwinkeltje spelen? Bram is inmiddels 12 en heeft dezelfde maat schoenen als ik. Stiekem hopen we soms dat Bram vergeet dat het zondag is.

En dan opeens komen we erachter dat we al een paar weken geen dierenwinkeltje meer hebben gedaan. Bram gaat zelf naar beneden, maakt wat te eten en gaat gamen. Op een zondag zie ik, dat Jochem aan Bram wil vragen of we niet iets vergeten zijn. Verwoed schud ik nee. Ik vind het zo fijn om rustig wakker te kunnen worden. We laten het zo. Maar vanochtend… “Papa, mama weet je wat we al héél lang niet meer hebben gedaan?” Jochem en ik kijken elkaar lachend aan. “Goedemorgen mevrouw van de dierenwinkel.”

Deel dit artikel via één van onderstaande kanalen.

Oosterpoort

Met een brede kijk, een open houding én het vizier op de toekomst wil Oosterpoort haar zorg voor jongeren, jongvolwassenen en gezinnen elke dag een beetje beter maken.

Contact

0412 - 46 53 00
info@oosterpoort.org
Kamperfoeliestraat 60, 5342 CX Oss

Keurmerken