Ik wil pleegouder worden

Wil jij een kind van een ander helpen? Een pleegkind een fijne gezinssituatie bieden? Een veilige plek, waar hij of zij zich zo normaal mogelijk verder kan ontwikkelen? Dan is pleegzorg wellicht iets voor jou. Er zijn veel vormen. Voor de korte en lange termijn of ondersteunend voor een dag, weekend of een vakantie. De kern van pleegzorg is dat het kind tijdelijk bij een ander woont.

* Oosterpoort is een jeugdzorg organisatie in Noordoost Brabant. Kom je uit een andere regio dan adviseren we je contact op te nemen met de jeugdzorgaanbieder in jouw eigen regio. Deze kun je opzoeken op pleegzorg.nl

Hoe word ik pleegouder?

Misschien heb je ergens iets gelezen over pleegzorg. Of zijn bekenden van je een pleeggezin. Misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar wat het pleegouderschap inhoudt. Omdat je elk kind een goede toekomst gunt. We snappen dat je als potentiële pleegouder goede en juiste informatie zoekt over pleegzorg. Daarom hebben wij een uitgebreid pakket met informatie over pleegzorg. We sturen het graag gratis en vrijblijvend jouw kant op. Aanvragen verplicht je nergens toe! Daarnaast staat op pleegzorg.nl, het landelijke platform over pleegzorg, ook veel informatie die je kan helpen in je reis naar toekomstig pleegouderschap.

Word je netwerkpleegouder?
Ben of word je pleegouder van een kind uit je eigen netwerk (netwerkplaatsing)? Dan tref je in deze brochure meer informatie aan over het netwerkonderzoek.

Ervaringen van pleegouders

Ben je aan het nadenken of pleegzorg iets voor jou/jullie is en wil je eerst eens rustig wat ervaringen van andere pleegouders bekijken? Bekijk dan hier onze ervaringsverhalen en -video’s. Hierin vertellen pleegouders over hun beweegredenen en ervaringen met het pleegouderschap en welke stappen zijn allemaal doorlopen hebben.

Samen met Oosterpoort

Momenteel is er in Noordoost-Brabant niet voor elk pleegkind een passend pleeggezin. Maandelijks wachten meerdere kinderen in onze regio op een warm en liefdevol thuis bij een ander. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe pleeggezinnen.

Wij bieden kinderen, gezinnen én betrokkenen in hun directe omgeving ondersteuning op het gebied van pleegzorg. Onze pleegzorg is persoonlijk en op maat. Wij gaan uit van eigen kracht en regie. Daarnaast staan kwaliteit en veiligheid voorop. Wij willen het liefst dat alle kinderen opgroeien in een omgeving die zo dicht mogelijk bij de natuurlijke situatie staat. Daarom zoeken wij bij een uithuisplaatsing altijd eerst naar een pleeggezin. Het liefst binnen het netwerk van het kind. Zoals de grootouders, een oom of tante, buren, vrienden of een kennis. Lukt dit niet? Dan zoeken we binnen ons pleeggezinnen bestand naar een plek.

Vormen van pleegzorg

Pleegzorg kent verschillende vormen. Voor de korte en lange termijn of ondersteunend voor een dag, weekend of een vakantie. Welke pleegzorgvorm geschikt is, hangt af van de behoefte van het kind en dienst ouders. Een pleegouder kiest zelf welke vorm van pleegzorg het beste past. Wij helpen je graag bij het maken van deze keuze.

Vrijblijvende voorlichtingsavonden

Ben je al een stapje verder en wil jij weten of pleegouderschap bij jou en je gezin past? Wij begrijpen dat je behoefte hebt aan goede en juiste informatie over pleegzorg. Daarom organiseren wij regelmatig vrijblijvende voorlichtingsavonden. Hierin vertellen we je alles wat je moet weten over pleegzorg en wat je van ons mag verwachten. Ook is er een ervaren pleegouder aanwezig die over zijn/haar ervaringen kan vertellen. Het is vrijblijvend. Kom gerust een keer luisteren en vragen stellen. Dan ontdek je snel genoeg of pleegzorg iets voor je is.

Voorwaarden om pleegouder te worden

Nederland telt ruim 17.000 pleegzinnen, waarvan 400 in de regio Noordoost-Brabant. Vele gezinnen gingen je dus al voor. Pleegouders zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig. Hoe weet je of je geschikt bent als pleegouder? Iedere pleegzorgsituatie is uniek. En in principe kan iedereen zich bij ons aanmelden als pleegouder. Toch zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen:

Pleegouders moeten minimaal 21 jaar zijn
Verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming
Stabiele (gezins)situatie is van belang
Je kunt een kind veiligheid en structuur bieden
Je hebt voldoende woonruimte

Overige voorwaarden
We ontkennen niet dat pleegouder zijn om inspanning vraagt. Pleegkinderen hebben vaak nare situaties meegemaakt of zijn opvoedkundig tekort gekomen. Daarom is het van belang dat pleegouders ook kunnen voldoen aan onderstaande voorwaarden.

Open, eerlijk en duidelijk in het contact.
Openstaan voor oudercontacten.
Samenwerken als team en ouderschap delen. Stimuleren van een gezamenlijke wereld voor het kind.
Kinderen helpen een positieve kijk op zichzelf te ontwikkelen.
De uitwerking van het pleegouderschap op het eigen gezin kunnen inschatten.

Klik hier voor meer informatie vanuit pleegzorg.nl.

Voorbereidende programma

Na een voorlichtingsavond hoef je nog niet meteen definitief te beslissen of je pleegouder wilt worden. Als je denkt dat het wellicht bij je past, meld je je aan voor het voorbereidende programma. Dit bestaat uit individuele huisbezoeken om veel te weten te komen over het gezin, de voorgeschiedenis en gezinssituatie. En een groepsgewijze scholing met andere mensen die in het voorbereidingstraject zitten. Alle facetten van pleegzorg komen aan bod. Denk aan hechting en contact met ouders en de ontwikkeling van pleegkinderen. Ook zijn er pleegouders aanwezig die hun ervaringen met je delen. Samen bekijken we of pleegzorg passend kan zijn.

De beslissing en matching
Heb je alles goed overdacht? Wil je pleegouder worden en zijn er verder geen bezwaren, dan word je toegevoegd aan het bestand pleegouders van Stichting Oosterpoort. Je geeft jouw voorkeur voor leeftijd en pleegzorgvorm aan ons door. Nu is het wachten op de juiste match. Past jouw gezinssamenstelling bij één van de kinderen op de wachtlijst, dan nemen we contact met je op. Dat kan soms enige tijd duren omdat we altijd zoeken naar een pleeggezin dat het beste past bij het kind en de ouders. In deze periode houden we uiteraard contact met elkaar.

Meer informatie over pleegzorg?

Heb je specifieke vragen over pleegzorg waarvan je de antwoorden niet online of in het informatiepakket kunt terugvinden? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!